Jáhly jsou bezlepková super potravina plná zdraví prospěšných látek. Jsou zásadité a lehce stravitelné. Navíc mají díky vyššímu obsahu vlákniny nízký glykemický index, díky čemuž jsou vhodné i pro redukční dietu.
Jáhly patří mezi tradiční českou surovinu. Hodí se do slaných i sladkých receptů. V minulosti byly z našich kuchyní vytlačovány například rýží nebo těstovinami, které neobsahují ani polovinu zdraví prospěšných látek. Naštěstí se k nim postupně vracíme.
Z minerálních látek obsahují jáhly především hořčík, draslík, fosfor, křemík, železo, z vitaminů hlavně vitamin B1 a B2. Díky tomu podporují zachování a růst zdravých vlasů, zubů a nehtů; vitamin B je prospěšný naší kůži a železo pro správnou krvetvorbu.
Jáhly vznikají loupáním a leštěním prosa, kdy ve výsledku zůstává malá žlutá kulička o velikosti cca 1 milimetr. Jáhly se před konzumací musí uvařit, doba vaření je deset až patnáct minut. Vaření se můžete vyhnout použitím jáhelných instantních vloček, které jen stačí zalít horkou vodou.