Už jste vyseli první řeřichu?

Řeřichu je možné vysévat v kteroukoliv roční dobu, nejvíce ale uvítáme její vlastnosti v zimních měsících, kdy nám začíná chybět dostatek vitamínů. Tato nenáročná rostlinka vám rychle vyklíčí a během několika málo dnů již můžete sklízet. Zvládne to opravdu kdokoliv.

Řeřicha a její účinky na zdraví

Řeřicha obsahuje velké množství vitamínů A, C, β-karoten, B1 (thiamin). Tyto vitamíny jsou důležité pro podporu imunity a pomáhají tělu zbavovat se toxinů. Z minerálů obsahuje draslík, hořčík, železo a vápník. Řeřicha působí jako přírodní antibiotikum, pokud trpíte záněty močového měchýře, měli byste ji konzumovat pravidelně. Pro své účinky se používá i při léčbě nachlazení, kašle a nemocí horních cest dýchacích. Řeřicha podporuje produkci trávicích šťáv, povzbuzuje činnost žlučníku a jater. Pokud tedy přidáte řeřichu do tučnějšího a hůře stravitelného pokrmu, usnadníte si trávení a vyhnete se pocitům těžkosti po jídle.

Co budete potřebovat:

  • Vatu nebo papírové kapesníky
  • Plastové víčko, vaničku
  • Semínka řeřichy (v supermarketech, hobbymarketech)
  • Vodu

Postup

  1. Na plastové víčko nebo vaničku rozprostřete vatu (nebo papírový kapesník) a navlhčete ji vodou tak, aby byla dostatečně nasáklá vodou, zároveň ale neplavala. Z víčka se bude řeřicha sklízet lépe než z hluboké vaničky.
  2. Vatu hustě posypte semínky řeřichy. Nádobku s řeřichou položte na okenní parapet. Řeřicha pro naklíčení potřebuje teplo a vlhko, můžete tedy nádobku překrýt potravinovou folií nebo mikrotenovým sáčkem. Nejpozději do dvou dnů řeřicha vyklíčí.
  3. Dbejte na to, aby vata byla stále vlhká a nevyschla. Do týdne řeřicha vyroste do takové výšky, že ji můžete „sklidit“. Minimální výška pro sklizeň je 4 cm.
  4. Sklízíme tak, že ji ustřihneme nůžkami u semínka a konzumujeme ji pěkně čerstvou, podobně jako pažitku.

Jak používat řeřichu v kuchyni

Řeřicha má velice specifickou vůni i chuť, která je lehce štiplavá. Tak trochu mi připomíná ředkvičku. Můžete jí posypat jakékoliv jídlo nebo ji zamíchat do pomazánek. Důležité je konzumovat ji čerstvou a pravidelně :). Tepelnou úpravou by ztratila vitamíny. Já ji mám nejraději nasypanou na krajíci chleba, natřeného čerstvým máslem, mňam!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *