Kokosová mouka – co je dobré vědět

Kokosová mouka v poslední době získává na popularitě, a to nejen jako bezlepková a chutná alternativa jiných mouk.

Co byste o ní určitě měli vědět? Kokosová mouka je bohatá na vlákninu, bílkoviny, zdravé tuky a je přirozeně bez lepku. Navíc má nízký glykemický index. Tyto vlastnosti z ní činí oblíbenou surovinou v paleo dietě, veganských receptech, u lidí trpících celiakií, diabetem nebo trávicími obtížemi.

Kokosová mouka se vyrábí ze strouhané usušené kokosové dužiny, která zůstane po vylisování kokosového oleje. Existuje mnoho důvodů, proč si zamilovat kokosovou mouku, a to od vysokého obsahu živin, nízkého počtu kalorií až po její využitelnost v mnoha skvělých receptech. Také se nestává, že by kokosová mouka způsobovala zánětlivé nebo autoimunitní reakce, jako některé druhy obilných mouk.

Zdravotní benefity kokosové mouky:

  • Podpora metabolismu: Jeden z mnoha přínosů kokosové mouky je ten, že tato mouka obsahuje vysoké hladiny zdravých nasycených tuků ve formě mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem (MCFA). Tyto látky jsou naším tělem snadno přeměňovány na energii a pomáhají tak podporovat zdravý metabolismus a vyváženou hladinu cukru v krvi
  • Vysoký obsah vlákniny: Kokos obsahuje až 61% vlákniny. Vláknina se do těla nevstřebává, ale napomáhá trávení při střevní peristaltice a odstraňování toxinů a odpadních látek z těla.
  • Udržování zdravé hladiny cukru v krvi: Kokosová mouka patří mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem a při konzumaci nezvyšuje hladinu cukru v krvi, ale naopak ji napomáhá stabilizovat. To znamená, že její konzumace je prospěšná pro osoby trpící diabetem a pro osoby, které se snaží o udržení zdravé tělesné hmotnosti.
  • Napomáhání trávení: Kokosová mouka napomáhá lepšímu trávení, má vysoký obsah živin a přispívá ke zdraví vašeho srdce. Bylo prokázáno, že u lidí se zvýšenou hladinou cholesterolu napomáhá snižování hladiny „špatného“ LDL cholesterolu. Tento efekt u kokosové mouky způsobuje vysoký podíl rozpustné i nerozpustné vlákniny a obsah „zdravých“ MUFA tuků. Podle WHO (Světová zdravotnická organizace) by měly MUFA tvořit nejméně 47% z celkového denního příjmu energie.

Jak používat kokosovou mouku při vaření

Kokosová mouka má své využití ve slaných i sladkých receptech. Není slazená, má jemnou vůni a chuť po kokosu, ale nepřebíjí ostatní ostatní přísady a snadno se s nimi mísí. Zatímco suchá kokosová mouka má světlou barvu a načechranou strukturu, při vaření se stává pořádně hustou.
Nejlepší je používat kokosovou mouku smíchat spolu s ostatními moukami , aby bylo při pečení dosaženo nejlepších výsledků nebo přidat více vajec, aby bylo těsto dostatečně vzdušné a nadýchané. Nejčastěji se kokosová mouka používá v poměru 1:1 jako náhrada při použití obilných mouk, při pečení bez lepku je ideální poměr 20% kokosové mouky vůči ostatním moukám. Při pečení je třeba myslet na to, že kokosová mouka saje více vody, proto pokud jste přidali 1/4 hrnku kokosové mouky, bude nejspíš potřeba přidat i 1/4 hrnku vody nebo jiné kapaliny navíc.

Vyzkoušejte třeba recept na KOKOSOVÝ CHLÉB nebo na KOKOSOVÉ LÍVANEČKY.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *