Japonská „kombu-cha“ aneb čaj z mořské řasy kombu

Všichni jistě známe kombuchu – houbu, která se pěstuje a množí v čaji. Nicméně v Japonsku „konbu-cha“ znamená úplně něco jiného – čaj připravený z mořské řasy kombu (Laminaria japonica). Tento speciální čaj je bohatý na umami chuť a je velmi výživný. Často se používá k přípravě dashi (omáčka z čaje kombu a sušeného tuňáka). V Japonsku ani Korei není tento čaj ničím neobvyklým, protože se věří v jeho účinek na zlepšení kvality krve, regeneraci nervového systému nebo obnově činnosti mozku po mrtvici. Jiní pijí čaj z řas k obnovení jasné mysli a zlepšení paměti. Podává se ochucený citronovou šťávou nebo špetkou soli.

https://www.downtoearth.org/recipes/beverages/kombu-tea 

Pokud máte odvahu, zde je návod na přípravu:

Ingredience:

  • 10 x 5 cm sušené řasy Laminaria japonica
  • 4 hrnky vody
  • ¼ citronové šťávy
  • 1 -2 KL zázvorové šťávy

Postup:

  1. Řasu propláchněte a namočte do vody minimálně na 2 hodiny
  2. Vodu i s řasami přendejte do hrnce a vařte 3 minuty
  3. Vypněte ohřev, řasu vyjměte z vody ven
  4. Přidejte šťávu z citronu a zázvoru, rozlijte do šálků
  5. Dobrou chuť!

Počet porcí: 2 – 4

Zdroje:

https://www.saveur.com/article/recipes/ichiban-dashi-kelp-stock

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *