Všichni jistě známe kombuchu – houbu, která se pěstuje a množí v čaji. Nicméně v Japonsku „konbu-cha“ znamená úplně něco jiného – čaj připravený z mořské řasy kombu (Laminaria japonica). Tento speciální čaj je bohatý na umami chuť a je velmi výživný. Často se používá k přípravě dashi (omáčka z čaje kombu a sušeného tuňáka). V Japonsku ani Korei není tento čaj ničím neobvyklým, protože se věří v jeho účinek na zlepšení kvality krve, regeneraci nervového systému nebo obnově činnosti mozku po mrtvici. Jiní pijí čaj z řas k obnovení jasné mysli a zlepšení paměti. Podává se ochucený citronovou šťávou nebo špetkou soli.
https://www.downtoearth.org/recipes/beverages/kombu-tea
Pokud máte odvahu, zde je návod na přípravu:
Ingredience:
- 10 x 5 cm sušené řasy Laminaria japonica
- 4 hrnky vody
- ¼ citronové šťávy
- 1 -2 KL zázvorové šťávy
Postup:
- Řasu propláchněte a namočte do vody minimálně na 2 hodiny
- Vodu i s řasami přendejte do hrnce a vařte 3 minuty
- Vypněte ohřev, řasu vyjměte z vody ven
- Přidejte šťávu z citronu a zázvoru, rozlijte do šálků
- Dobrou chuť!
Počet porcí: 2 – 4
Zdroje: