Tento recept je určen pro všechny, kteří se dosud zdráhali použít mořské řasy při vaření ve větší míře. Zatímco v Japonsku se řasy konzumují stejně jako zelenina zcela běžně, u nás jsou součástí jídelníčku spíše výjimečně. Mořské řasy jsou zásadotvorné a v obsahu potřebných minerálních látek předčí nejen zeleninu, ale dokonce i mořské ryby (více se můžete dozvědět v článku ZDE). Byla by tedy škoda se o jejich konzumaci ochudit. Pojďme si ukázat jednoduchý recept na jejich přípravu:
Ingredience:
- 30 g sušených mořských řas Laminaria Japonica (kombu, kelp)
- 400 g makarónů nebo jiných těstovin
- 3 velké mrkve
- sůl
- 1/2 KL kurkumy
- sezamový olej
- 3 PL sezamových nebo jiných semínek
- sójová omáčka podle chuti
- šťáva z jedné limetky
Počet porcí: 5 – 6
Postup:
- Mořské řasy si odvážíme a namočíme do vlažné vody, kde je necháme minimálně po dobu jedné hodiny. Řasy během této doby nasají zpět vodu pozbytou sušením, mírně změknou a zvětší svůj objem. Ztratí částečně i svou typickou výraznou „mořskou“ vůni. Řasy můžeme namočit i přes noc.
- Namočené řasy po uplynulé době z vody vyjmeme a dáme je vařit v nové vodě. Na 30 g řas (suchých) použijeme cca 2,5 litru vody. Řasy vaříme asi 30 minut.
- Mezitím si nakrájíme mrkve na tenké proužky. Pokud máte škrabku julienne, použijte ji, vzniknou vám tak tenké dlouhé nudličky a zkrátí se i doba přípravy. My ji neměli a tak jsme naše silnější mrkvové proužky museli dusit o něco déle.
- Na sezamovém oleji lehce opražíme sezamová nebo i jiná semínka dle chuti. My jsme použili loupaná slunečnicová semena, která můžete vidět i na fotce nad receptem. Přidáme mrkvové proužky, kurkumu, jemně osolíme a orestujeme. Potom mrkev podlijeme vroucí vodou nebo vývarem, přiklopíme a necháme dusit, dokud se nám nezdá mrkev dostatečně měkká. Pokud jste však měli tenké julienne proužky nebo vám chutná mrkev takto křupavá, krok s podléváním a dušením můžete vynechat.
- Uvařené řasy ocedíme nebo vybereme cedníkem z hrnce. Horkou vodu nevylévejte, ale osolte ji a použije k uvaření těstovin dle návodu na jejich obalu.
- Řasy přidáme na pánev k mrkvi, promícháme a vypneme. Servírujeme spolu s makaróny. Na talíři si každý podle své chuti pokape salát sójovou omáčkou, šťávou z limetky nebo čímkoli jiným. Místo limetkové šťávy lze použít i jablečný nebo jiný ocet.
Dobrou chuť!
TIP: Tento recept je upraveným základním receptem k přípravě řas kombu (Laminaria japonica), který najdete ZDE. Tento recept si můžete kdykoliv upravit podle sebe přidáním dalších druhů zeleniny nebo koření.
Velmi oblíbená je i varianta se zázvorem a česnekem. Postup je stejný, jen namísto semínek použijete nasekané 2 stroužky česneku a spolu s mrkví přidáte na pánev šťávu z limetky a najemno nastrouhaný špalíček zázvoru. Mňam :).
Rady na nákup: Pokud vám řasy chutnají a používáte je v kuchyni tak často jako my, mohlo by přijít vhod i větší balení než 25 g. Řasy může zakoupit i v balení 250 g, 500 g a 1 kilogram.